Sinds maart 2021 gebruiken we nieuwe energielabels voor huishoudelijke apparaten. De schaal met plusjes (A+++ t/m D) is vervangen door een nieuwe schaal (A t/m G). De nieuwe energielabels worden standaard vermeld op vaatwassers, wasmachines, was-droogcombinaties, koel-vrieskasten, beeldschermen en lampen. Naar verwachting zullen in 2025 de overige productcategorieën een nieuw energielabel ontvangen.

Wat is er anders op het nieuwe energielabel?

  • Een nieuwe schaal van A t/m G.
  • De A klasse blijft zoveel mogelijk leeg.
  • Nieuwe iconen om de prestatie van het apparaat weer te geven.
  • Er is een QR-code toegevoegd.

De nieuwe schaal is overzichtelijker

In de afgelopen jaren zijn een hoop apparaten zo energiezuinig geworden dat de maximale energieklasse (A) niet volstond. Bedrijven probeerden dit op te lossen door extra plusjes of percentages aan het energielabel toe te voegen. Dit pakte echter niet goed uit, want de toevoegingen maakte het energielabel onduidelijk. De nieuwe schaal biedt ruimte voor zeer zuinige apparaten. Het energielabel ziet er weer overzichtelijker uit en het maakt het inschalen van producten eenvoudiger. De zuinigste energieklasse blijft energielabel A zonder de toevoeging van plusjes of percentages.

De zuinigste klasse wordt ‘leeg’ gehouden

Voorheen ontvingen te veel producten het maximale energielabel A+++. Om ervoor te zorgen dat categorie A niet te snel verzadigd raakt, wordt deze opzettelijk niet te snel gevuld. Daarom wordt het inschalen van huishoudelijke apparaten strenger beoordeeld. Dit is een drijfveer voor bedrijven om te blijven innoveren. De nieuwe schaal is eigenlijk niet met de oude schaal te vergelijken. Een koeling met een nieuw energielabel B kan namelijk zuiniger zijn dan een koeling met een oud energielabel A+++. Als uw koeling met energielabel A+++ nu een energielabel D krijgt, betekent dat niet per se dat uw koeling minder zuinig is. Het blijft een zuinig apparaat, maar de markt is veranderd waardoor nieuwe apparaten gewoon veel beter scoren.

Verbeterde iconen, informatie en een QR-code

Op het energielabel vindt u naast de energie efficiënte nog meer handige informatie. Zo vermeld het energielabel van een vaatwasser of wasmachine het energieverbruik per 100 wasbeurten. Voorheen vermelde het label het jaarlijkse energieverbruik. Dit gemiddelde verbruik was vooral handig als u apparaten onderling wilde vergelijken. Het gaf echter geen duidelijk inzicht over uw persoonlijke verbruik. Verder vermelden de meeste labels de capaciteit, programmaduur, watergebruik en geluidsniveau. Voor meer informatie kunt u ook de QR-code op het label scannen. Via deze code hebt u toegang tot gedetailleerde informatie over het product.